Musée d'Orsay - 4*

Musée d'Orsay ligger i en gammel jernbanestation på den sydlige bred lige ved Seinen. Det åbnede i 1986 og er et af de vigtigste museer i Paris. Samlingen af kunst dækker tidsmæssigt perioden fra 1848 til 1914, som dermed supplerer Louvre (kunst før midten af 1800-tallet) og det moderne museum (kunst efter 1. verdenskrig) i Pompidou-centret godt. Alle større kunstretninger i den nævnte periode er udstillet på museet.

Den store hal i Musée d'Orsay, hvor der tidligere har været togperroner

Udstillingen er vist i kronologisk orden og delt op i hovedområderne malerier, skulpturer, dekorativ kunst og arkitektur med vægten lagt på de to første. Der ses både en fast udstilling foruden forskellige midlertidige udstillinger.

Den mest kendte type kunst i museet er malerier fra impressionismens tid, som var i midten af 1800-tallet. Her var interessen at fange lysets påvirkning af et motiv med hurtige grove penselstrøg. Den mest kendte maler fra dengang var uden tvivl Claude Monet med hans mange åkandemalerier. Han er godt repræsenteret på museet ligesom andre kendte impressionistiske malere som Renoir, Degas og Cezanne. Faktisk huser museet verdens største samling af impressionistisk kunst, hvor en del af samlingen er kommet fra museet Jeu de Paume (Tuilerie haven).

Et af de mest berømte impressionistiske malerier er dette fra Renoir.

Der ses også en del malerier fra andre kendte malere som Delacroix, Van Gogh og Edouard Manet. Indenfor Romantismen er Eugéne Delacroix (1798-1863) nok den mest kendte maler i Frankrig. Edouard Manet vakte skandale i midten af 1800-tallet med to af hans malerier, som begge kan ses på museet. Det kendte maleri "En stjernehimmel over Rhone floden" fra Van Gogh er også udstillet her.

Symbolisme kom frem i den sidste halvdel af 1800-tallet, hvor kunstnerne forkastede ideen om at male realistiske malerier og lave realistiske skulpturer. Det var en reaktion mod naturalismen. Barbizon "skolen" var et resultat af de store industrielle byer i 1800-tallet, som gjorde at flere malere "genopdagede" landlige motiver.

Det store ur på Musée d'Orsay hang der også, da det var banegård.

Der er også mange skulpturer i Musée d'Orsay, bl.a. af den kendte billedhugger Rodin. Der ses også møbler og forskellige genstande i Art Noveau stil, som opstod i slutningen af 1800-tallet. En afdeling fortæller om arkitektur fra det andet Kejserdømme under Napoleon d. 3. (1852 til 1870), og der vises bl.a. en model af den gamle opera. Desuden er der en samling af fotografier og film.

Adresse: Rue de Lille 62 (Saint-Germain-des-Prés kvarteret) - Kort 1 (Punkt 66)