Musée national du Moyen Âge - Thermes et hôtel de Cluny - 3*

Dette museum, som hedder "Musée national du Moyen Âge - Thermes et hôtel de Cluny" fortæller om Middelalderen. Det har til huse i et gammelt palæ (Hôtel Cluny), som ligger i Latiner kvarteret. Museet udstiller mange genstande lavet i guld, sølv og kobber. En samling af guldsmedekunst fra forskellige tidsperioder er udstillet, hvor der f.eks. ses smykker og mønter samt en flot rose lavet af guld i 1330. Den er fra Avignon i Sydfrankrig.

Museet er Paris' førende middelaldermuseum.

I et rum udstilles 21 stenhoveder af bibelske konger af Judæa, som er fra omkring 1225-1230. De har tidligere siddet på Notre Dame's facade, men blev revet ned under 1789-Revolutionen. Man troede, at de forestillede kongerne af Frankrig.

Museet har også 6 velbevaret gobeliner, som er vævet i det sydlige Holland i slutningen af 1400-tallet. Tilsammen kaldes de for Damen og Enhjørningen. De 5 af dem har sanserne som motiv, mens den sjette forestiller en kvinde, som lægger smykker ned i en æske. Gobelinerne var væk i en del år, men i midten af 1800-tallet fandt man dem igen i et slot i Midtfrankrig. På museet udstilles de i en rotunde.

Museet viser desuden illuminerede manuskripter, skulpturer og kapitæler i sten, marmor, emaljearbejder, møbler, våben og rustninger. Der vises også flere træudskæringer og glasmalerier.

De romerske bade:

I det romerske Paris kom folk for at bade i de offentlige bade. I forbindelse med museet ses ruinerne af tre bade, som lå her. Det var bade med koldt, lunkent og varmt vand. Det kolde bad er velbevaret. I det store rum til det kolde bad er tagets tøndehvælvinger båret af konsoller. Disse konsoller er udformet som en skibsstævn, som man mener viser en forbindelse til Paris' lav (sammenslutning ) af bådmænd på den tid.

De romerske bade er en af de få udgravninger fra det romerske Paris.

Badene stammer fra begyndelsen af 200-tallet dengang Paris hed Lutetia. Selve ruinerne af badene udgør ca. 1/3 af det oprindelige romerske badekompleks, som blev ødelagt i slutningen af 200-tallet af barbarer.

Man kan selvfølgelig se badene under et besøg i museet, men de kan også ses fra Boulevard Saint-Michel igennem et gitter.

Adresse: Place Paul-Painlevé 6 (Latiner kvarteret) - Kort 4 (Punkt 87)