Musée Picasso - 3*

Pablo Ruiz Picasso (1881-1973) var født i Spanien i Malaga, men han boede det meste af sit liv i Frankrig. Han var 23 år, da han flyttede fra Spanien og blev en af de største kunstnere i 1900-tallet. Picasso var et meget alsidigt talent, som selv beholdte mange af hans egne værker. Picasso sagde flere gange i sjov, at han var den største samler af Picasso-kunst.

Da han døde i 1973, skulle der tages stilling til, hvad der skulle gøres med alle disse værker. Den franske stat skulle blive enige med arvingerne om størrelsen af arveafgiften.

Pablo Picasso som han så ud, da han var i slutningen af 20'erne.

Det varede mere end 10 år, før der var opnået enighed. Afgiften skulle udgøre omkring en fjerdedel af samlingen. Det drejede sig om mere end 200 malerier, omkring 3000 tegninger og graveringer, en del skulpturer, keramik, illustrerede bøger og andre kunstgenstande.

Denne betydningsfulde samling af Picasso-kunst blev grundlaget for Musée Picasso. Museet blev placeret i et af de største palæer i Marais kvarteret, nemlig Hôtel Salé. Samlingen omfatter værker fra hele Picasso's kunstneriske liv med hans forskellige kunstneriske perioder.

Musée Picasso, som åbnede i 1986, udstiller verdens største samling af Picasso-kunst. I museet kan man følge hans kunstneriske udvikling. Der ses værker fra den blå periode, der tidsmæssigt lå fra ca. 1901 til 1904. Bagefter kom hans Rosa periode med motiver fra cirkusverdenen.

Der ses også hans kubistiske periode, hvor malerkunsten blev skildret med geometriske figurer. Til sidst ses Picasso's egen stil, som han blev berømt for. Her vises mesterværker fra 1930'erne og frem til hans død. Temaer fra hans spanske hjemland blev ofte brugt som motiver, f.eks. guitaren og tyren.

I Musée Picasso kan der ses moderne kunst af Picasso foruden denne flotte smedejernstrappe.

Picasso var i 1934 på besøg i Spanien, og han besluttede sig for ikke at vende tilbage til landet, sålænge diktatoren Franco regerede. I 1937 malede Picasso et af hans hovedværker, Guernica, som en protest mod den nazistiske bombning af den spanske by af samme navn. Der døde mange civile.Dette store maleri skulle gives til Spanien, når det var blevet et demokrati. Maleriet blev i 1981 flyttet til Madrid.

Picasso's egen kunstsamling vises også på museet med værker af f.eks. Matisse og Cézanne. Der bliver desuden vist film om hans liv og arbejde.

Den 25. oktober 2014 genåbnede Picasso-museet. Bygningen og museet har været renoveret i 5 år, hvilket var 3 år længere end planlagt. Renovationen blev også en del dyrere end planlagt. Der var budgetteret med 165 mill. kr., men det endte i omegnen af 400 mill. kr.

Udstillingsområdet er blevet fordoblet ved at tage kælder og flere etager i brug. Dermed er der adgang for 650 personer samtidig i modsætning til 380 tidligere. Dette vil også smitte af på det årlige besøgstal i positiv retning. Selvom pladsen er blevet større, kan kun en mindre del udstilles samtidig.

Adresse: Rue de Thorigny 5 (Marais kvarteret) - Kort 3 (Punkt 38)