Musée de l'Ordre de la Libération - 1*

Musée de l'Ordre de la Libération ligger i Les Invalides komplekset, hvor sidstnævnte huser flere museer. Museet er opkaldt efter en orden, som er en af Frankrigs mest fornemme. Modtagere af ordenen var folk, som under 2. verdenskrig gjorde en stor indsats for Frankrig. Ordenen blev oprettet i 1940 af den senere franske præsident Charles de Gaulle. Det skete i Brazzaville, som er hovedstaden i Congo.

Musée de l'Ordre de la Libération ligger i Les Invalides og udstiller ordener m.m.

Folk, som modtog ordenen, var både civile franskmænd og franske soldater. Men der var også nogle udenlandske ledere imellem, f.eks. Winston Churchill og den senere amerikanske præsident general Dwight Eisenhower. Også områder i Frankrig modtog ordenen, f.eks. byerne Paris, Grenoble og Nantes. Ordenen blev opløst i 1946, hvilket betød at der ikke var flere personer, der kunne modtage den.

Museet fortæller, udover ordenen, noget om den franske modstandsbevægelse under 2. verdenskrig. Den nordlige del af Frankrig var besat, mens den sydlige del var styret af en tyskervenlig regering fra byen Vichy. I slutningen af 1942 blev hele Frankrig besat. Overordnet var der to grupper, som kæmpede mod nazisterne. Den ene gruppe var modstandsfolk i Frankrig, mens den anden var soldater, som nåede at slippe væk fra Frankrig, eller som gjorde tjeneste udenfor Frankrig i nogle af deres kolonier.

Franskmanden General de Gaulle flygtede til London, da krigen startede. Han udråbte sig selv som leder af de frie franskmænd, som kæmpede mod nazisterne. I starten var han ikke anerkendt som modstandsleder, men fik mere og mere at skulle have sagt under krigen. Da krigen sluttede, var han ubetinget Frankrigs midlertidige leder indtil frie valg kunne afholdes.

General de Gaulle blev i løbet af 2. verdenskrig leder for de franskmænd, som kæmpede mod nazisterne.

Der udstilles også om modstandsbevægelsens bedrifter. Den førende modstandsmand var Jean Moulin, som General de Gaulle udpegede til leder af modstandskampen i selve Frankrig. Han blev fanget i juni 1943 af nazisterne, som torturerede ham. Jean Moulin døde et par uger senere.

Der fortælles også om deportationerne og Kz-lejrene. Museets udstilling består af en del dokumenter, men der ses også andre ting som f.eks. trofæer og malerier.

Adresse: Boulevard de Latour-Maubourg 51 (Les Invalides & Eiffeltårns-kvarteret) - Kort 2 (Punkt 10)