Cité de l'Architecture et du Patrimoine - 1*

Cité de l'Architecture et du Patrimoine er et ret nyt museum fra 2007. Det ligger i Palais de Chaillot og består primært af det tidligere Musée des Monuments Français. Sidstnævnte museum åbnede i 1937 i den nordlige fløj af Palais de Chaillot og udstillede bl.a. kopier af kendte franske bygninger i mindre størrelse.

Museet udstiller både modeller af nyt arkitektur såvel som gammel arkitektur

I sommeren 1997 brændte denne fløj, hvor Musée des Monuments Français tog skade af branden og vandet fra det efterfølgende slukningsarbejde. Derfor lukkede museet og dets samling blev oplagret udenfor Paris.

Museet åbnede igen i 2007, men under et andet navn, nemlig Cité de l’Architecture et du Patrimoine. Foruden museets oprindelige udstilling fungerer det også som et informationscenter for arkitekturen.

Tidligere i den franske historie har der været museer, hvis ide ligner det nuværende museum. I 1795 åbnede et museum, som også hed Musée des Monuments Français og ideen kom fra arkæologen Alexandre Lenoir. Det lukkede et par årtier senere.

Arkitekten Viollet-le-Duc fik ideen til at åbne Musée de Sculpture Comparée i 1882 i Palais du Trocadéro overfor Eiffeltårnet. Dette palæ blev delvist nedrevet, og et nyt stort palæ blev bygget ovenpå til verdensudstillingen i 1937, nemlig Palais de Chaillot. Og i 1937 åbnede så Musée des Monuments Français i Palais de Chaillot.

Cité de l'Architecture et du Patrimoine viser også meget kirkelig arkitektur og skulpturer.

Musée des Monuments Francais udstiller kopier af franske bygnings-værker, skulpturer, freskomalerier m.m. Tidsmæssigt strækker de sig fra Middelalderen til 1800-tallet. Mange af de udstillede genstande er modeller af bygninger fra hele Frankrig og også Paris. Foruden de mange gipsmodeller er der også udstillet mange gamle fotografier.

Adresse: Palais de Chaillot (Chaillot kvarteret) - Kort 1 (Punkt 58)