Institut du Monde Arabe - 2* & Musée de l'Institut du Monde Arabe - 1*

Det arabiske kulturinstitut ligger i Jardins des Plantes kvarteret ud til Seinen og øen Île Saint-Louis. Bygningen stod færdig i 1987 og var finansieret af både den franske regering og 20 arabiske lande. Formålet var at fremme de kulturelle forbindelser mellem Islamisk kultur og den vestlige verden. Selve det arabiske kulturinstitut blev grundlagt i 1980 og flyttede så herind i 1987.

Bygningen rummer bl.a. et museum, et bibliotek samt rum til koncerter, foredrag og forskning. Øverst er der en arabisk restaurant med en flot udsigt over Seinen. Bygningen er i moderne stil med glas og aluminium. Dog er den kombineret med traditionel arabisk arkitektur.

Institut du Monde Arabe holder til i en moderne bygning ud til Seinen.

På den sydlige facade ses 240 metalblænder ligesom i et kamera. Når solen står på, lukkes blænderne, og dermed kommer der kun lidt lys gennem de små huller. Men når det er skyet, så åbnes blænderne meget, og dermed kommer der mere lys ind i bygningen.

Institut du Monde Arabe huser et museum fra 1987 ved navn Musée de l'Institut du Monde Arabe. Det viser bl.a. kunst og historie fra den arabiske verden. Der udstilles kunst fra 800-tallet til 1800-tallet primært fra de arabiske lande, men også fra lande som Spanien og Indien.

De udstillede genstande er bl.a. vævede tæpper, keramik, forskelligt metalarbejder, malerier og skulpturer. Arkitektur og videnskabelige fremskridt i den arabiske verden er også skildret her på museet. Der er også en afdeling, som viser moderne arabiske ting fra 1950 og fremefter. Her ses malerier, skulpturer, fotos m.m. .

Adresse: Rue des Fossés Saint-Bernard 1 (Jardin des Plantes kvarteret) - Kort 4 (Punkt 82)