Hôtel de Ville (Rådhuset) - 3*

Hôtel de Ville er Paris' rådhus. Ordet Hôtel kan både betyde palæ og et hotel til at overnatte på. Ville betyder by, så direkte oversat hedder Rådhuset "Byens palæ". Det ligger på den nordlige bred mellem Seinen og Rue de Rivoli ved øen Île de la Cité. Foran bygningen ligger den store Place de l'Hôtel-de-Ville. Rådhuset huser Paris' lokale administration samt borgmesteren. Den tidligere præsident Jacques Chirac var borgmester i Paris indtil 1995.

Her ses facaden af Rådhuset ud mod den store Rådhusplads.

Paris blev oprindeligt administreret af en af kongens repræsentanter. I midten af 1200-tallet blev et kommunalt styre oprettet med ikke-kongelige personer. Indtil Revolutionen i 1789 havde dette styre dog ikke meget at skulle have sagt i forhold til kongen. Fra 1357 og frem til i dag har de lokale myndigheder holdt til her, dog har det været i forskellige bygninger.

Først hed bygningen Maison aux Piliers, som i den første halvdel af 1500-tallet var blevet temmelig forfalden. Man byggede et nyt rådhus ovenpå det gamle, som siden blev udvidet og bygget om flere gange. Den 24. maj 1871 brændte Rådhuset ned i forbindelse med de voldsomme kampe under Kommuneopstanden. Man bestemte derefter, at et nyt Rådhus skulle opføres magen til det gamle. Dette skete i perioden 1874-1882, og det er den bygning, man ser i dag.

Rådhuset er meget flot udsmykket. Udvendigt ses 108 statuer på facaderne, som forestiller kendte personer født i Paris. Der ses også 30 statuer, som symboliserer Frankrigs provinsbyer. Øverst på klokketårnet er der en kvindefigur, som repræsenterer byen Paris.

Salle des Fêtes er et af de flotteste rum i Paris' Rådhus.

Indvendigt er Rådhuset overdådigt udsmykket med mange flotte rum, hvor et af de flotteste hedder Salle des Fêtes. Her ses forgyldte vægpaneler, loftsmalerier og lysekroner.

Historiske begivenheder:

Den 27. juli 1794 under Den Store Revolution havde Robespierre og hans tilhænger søgt tilflugt i Rådhuset. Robespierre var leder af Revolutionen og dets blodige styre, men Nationalforsamlingen besluttede sig for at gå imod ham. Soldater stormede Rådhuset og Robespierre blev skudt i halsen muligvis p.g.a. et selvmordsforsøg, men han overlevede. Han blev arresteret og henrettet den næste dag. Derefter sluttede den blodige del af Revolutionen og en mere moderat regering overtog magten.

Rådhuset før og efter Kommuneopstanden i 1871.

I 1848 blev Kong Ludvig-Philip sat fra magten, og der blev dannet en provisorisk regering i Rådhuset. Den anden republik blev derefter udråbt d. 24. februar 1848. I en Republik bliver lederne valgt og går ikke i arv som ved kongerne. Den 3. republik blev også udråbt her d. 4. september 1870 efter Frankrig havde tabt et afgørende slag ved byen Sedan i krigen mod Prøjsen. D. 25. august 1944 holdt General de Gaulle en berømt tale her efter at nazisterne havde overgivet sig i Paris.

Adresse: Hôtel de Ville, Place de l'Hôtel de Ville - (Marais kvarteret) - Kort 4 (Punkt 8)