Hôtel des Invalides - 3*

Hôtel des Invalides, eller bare Les Invalides, ligger på den sydlige bred tæt ved Eiffeltårnet og Seinen. Det er opført under Ludvig d. 14. (Solkongen) i perioden 1671-1676 og har for det meste været brugt som militærhospital. Det husede sårede og hjemløse krigsveteraner, som ellers ofte boede og tiggede på gaden. Dengang var der plads til 4000 personer, men i dag bor der under 100.

Palais Royale har gennem tiderne haft en meget omskiftelig tilværelse.

Les Invalides bruges i dag mest til militær administration og huser også tre militære museer som er Musée de l'Armée (krigsmuseum), Musée des Plans reliefs (modeller af krigsanlæg) og Musée de l'Ordre de la Libération (En orden under 2. verdenskrig). Til Les Invalides komplekset hører også kirkerne Saint-Louis-des-Invalides (Soldaterkirken) og Dôme kirken med Napoleons grav.

Arkitekten Libéral Bruant startede med at bygge den østlige halvdel af Les Invalides, men blev under arbejdet med den vestlige fløj udskiftet med arkitekten Jules Hardoin-Mansart. Sidstnævnte færdigjorde komplekset og opførte også de to kirker.

Facaden er næsten 200 meter lang, hvor det store indgangsparti dominerer. I hver sin side af facaden ses to pavilloner. I komplekset er der flere mindre gårde og en hovedgård, som hedder Cour d'honneur. Her ses en statue af Napoleon d. 1. Foran Les Invalides (mod Seinen) ses der kunstnerisk klippede buske og gamle kanoner.

Les Invalides komplekset med de mange bygninger og den store Dôme kirke.

Historiske begivenheder:

Den 14. juli 1789 brød en en folkemængde ind i Les Invalides, hvor de tog ca. 28.000 rifler og nogle kanoner. De gik derefter mod Bastille fængslet, som de indtog efter kamp. Sidstnævnte markerede starten på Revolutionen.

Adresse: Nord: l'Esplanade des Invali-des - Syd: Place Vauban (Les Invalides & Eiffeltårns-kvarteret) - Kort 2 (Punkt Les Invalides)