Opéra National de Paris - Palais Garnier (Garnier-operaen) - 4*


Paris gamle opera kaldes for Garnier Operaen efter arkitekten Charles Garnier, som opførte den. Man siger også bare Pariser Operaen, den gamle Opera eller bare Operaen. I 1989 blev Bastille Operaen åbnet i Marais kvarteret og disse to operaer har siden 1994 heddet Opéra National de Paris. Garnier Operaen har lagt navn til det omkringliggende Opera kvarter.

Paris' gamle opera med den store Opera plads foran.

Den gamle Opera blev påbegyndt under Haussmann's store ombygning af Paris i midten af 1800-tallet. Den skulle afspejle det andet kejserdømmes (Napoleon d. 3.) storhed, men var dog først færdigbygget efter Napoleon d. 3. mistede magten. Den blev opført i perioden 1861 til 1875.

Først blev der afholdt en arkitektkonkurrence, hvor mange forslag til opførelsen af operaen blev indsendt. Den ukendte arkitekt Charles Garnier vandt. Han var da 35 år og opførte senere bygningen, som huser casinoet i Monaco.

Operaen er en stor bygning, som strækker sig over et areal på mere end 11.000 m2. Arkitekturen består af blandede stilarter som barok og klassiske detaljer som f.eks. søjler og udsmykket gavlfelter. På toppen af bygningen kan operaens kuppel ses over teatersalen.

Den store indgangstrappe er meget imponerende.

På hver side af operaen ses en tilbygning. På den venstre side fører en rampe op til tilbygningen, som Kejseren brugte af sikkerhedsmæssige årsager og for at komme udenom køen. Tilbygningen på højre side var forbeholdt faste tilskuere.

Indvendigt er Operaen meget overdådigt udsmykket. I indgangsfoyeren ses en flot og stor tappe, som deler sig i to. Den er lavet af hvid marmor. Nederst ved trappen står bronzefigurer af kvinder, som holder ”buketter af lys”. Derudover ses rigtig mange dekorative udsmykninger i dette store rum. Operaen har også en anden foyer, som kaldes den store foyer. Den er imponerende i både størrelse og dekoration. Der ses forgyldninger i stor sil, flotte lysekroner, malede baroklofte, monumentale søjler og mange detaljer.

Efter åbningen af Bastille operaen i 1989 blev operaforestillingerne overflyttet dertil. Derfor ses der næsten kun ballet i den gamle opera, som til gengæld er ret bredt dækkende. Det strækker sig fra nutidigt musik og dans til klassikere.

Den store foyer er ligeså imponerende som indgangsfoyeren.

I forbindelse med Operaen ses et lille museum fra 1866, som både fortæller om Garnier operaen og generelt om operaens historie. Der vises manuskripter, fotografier, bøger, noder osv. Her ses også ting fra kunstnere, som tidligere har optrådt her. F.eks. kan man se en russisk danser's balletsko. Der ses desuden flere buster af kunstnere, modeller af kulisser foruden et bibliotek om teater.

Adresse: Rue Scribe 8 (Opera-kvarteret) - Kort 3 (Garnier Operaen)