Collége de France - 2*

Collége de France er en slags uddannelsesinstitution, som ligger i Latiner kvarteret ved bagsiden af den meget store gamle Sorbonne bygninger, som huser flere af Paris' 13 universiteter.

Collége de France blev grundlagt i 1530 af Kong Frans d. 1. og skulle konkurrere med Paris' universitet. Der skulle gives en mere fri og moderne undervisning i modsætning til universitetets mere strenge disciplin. Det var humanisten Guillaume Budé, som talte for at Collége de France skulle oprettes, og der er opstillet en statue af netop Budé i den vestlige gård.

Statuen af Budé i en af Collége de France's gårde.

I 1600-tallet blev navnet ændret til Collége Royal de France, men efter Revolutionen i 1789 fik den sit nuværende navn. Det var først i 1600-tallet, at det fik egne bygninger til at undervise i, og siden dengang er der sket store udvidelser.

I dag har Collége de France en høj grad af selvbestemmelse, hvor de selv fastlægger undervisningsformen, og hvad der skal undervises i. Som en af de få uddannelsessteder kan alle komme og høre forelæsningerne. Man kan ikke få en eksamen her, men der drives forskning.

Adresse: Place Marcelin Berthelot 11 (Latiner kvarteret) - Kort 4 (Punkt 90)