Palais Bourbon & Assemblée Na-tionale (Nationalforsamlingen) - 2*

Den franske nationalforsamling ligger på Seinen's sydlige bred i Saint-Germain- des-Pres-kvarteret. Den holder til i Palais Bourbon, som fire arkitekter oprindeligt opførte til Ludvig d. 14.'s datter, hertuginden af Bourbon. Bygge-arbejdet stod på i 1720'erne. Fra palæet udgik der terrassehaver ned mod Seinen. Siden blev det bygget om og et tilstødende palæ, Hôtel de Lassay, blev tilføjet til Bourbon palæet og omdøbt til Le Petit Bourbon.

Nationalforsamlingen og Palais Bourbon har en søjlefacade ud mod Seinen.

I 1764 blev Palais Bourbon ombygget og udvidet igen af familien Condé, som på det tidspunkt ejede det. Det var på dette tidspunkt, at palæet fik sin nuværende størrelse. Da Revolutionen brød ud i 1789 blev bygningen ligesom mange andre offentlige bygninger konfiskeret. Efter Revolutionen under Direktoriet (regeringen i perioden 1795-1799) blev Rådssalen bygget.

Efter at bygningen havde været benyttet til forskellige ting, så fik Napoleon d. 1. i 1807 en arkitekt til at lave den nuværende facade ud mod Seinen. Den består af en kolonnade af korinthiske søjler, så den ligner facaden på Madeleine kirken, som kan ses på den anden side af Seinen. Dette nyklassicistiske udseende skjuler, at palæet ligger forskudt i forhold til broen nedenfor palæet. I 1828 blev Rådssalen udvidet, og der blev opført en søjlehal ud mod gården.

Det flotte bibliotek er med malerier af den kendte franske maler Delacroix.

Det trekantet gavlfelt ud mod Seinen blev pyntet med allegoriske statuer. Indvendigt ses mange flotte rum udsmykket med malerier og statuer. Nogle af de flotteste er lobbyen, Rådssalen og biblioteket. Specielt biblioteket er flot. Her kan ses værker af den kendte franske maler Delacroix fra perioden 1838-1845. Mødesalen er udsmykket med forgyldninger og rødt plys. De skiftende regeringer har ofte sat deres præg på interiøret, som flere gange er blevet ændret.

I dag har Nationalforsamlingens 577 valgte medlemmer sæde her. Det er det franske underhus og medlemmerne vælges for en periode af gangen. Overhuset (Senatet) findes i Luxembourg palæet i Luxembourg haven. Tilsammen udgør de to forsamlinger det franske parlament.

Mødesalen for Nationalforsamlingen er sæde for de 577 medlemmer.

I den halvcirklet rådssal (mødesal) ses medlemmerne samt præsidenten for nationalforsamlingen. De forreste sæder i salen er forbeholdt regeringen.

Adresse: Rue de lUniversité nr. 126 og quai dOrsay 33 (Les Invalides & Eiffeltårns-kvarteret) - Kort 1 (Punkt 64)