Dôme-kirken - 4*

Dôme-kirken (Eglise du Dôme) ligger i forbindelse med Invalides-komplekset på den sydlige bred en smule øst for Eiffeltårnet. Den er opført efter ønske fra kong Ludvig d. 14. (Solkongen) og opført af arkitekten Jules Hardouin-Mansart, som startede i 1677. Kirken blev bygget i den sydlige del af Invalides-komplekset ved siden af Soldaterkirken, som også ligger i komplekset. Dôme betyder kuppel, og den kaldes da også for Kuppelkirken.

Dôme-kirken er et af de bedste eksempler i Paris på klassisk fransk arkitektur.

Udvendigt er kirkens store forgyldte kuppel dominerende i Paris' horisont. Stilmæssigt er den i fransk klassisk arkitektur, når det er bedst med søjler, galvtrekanter og uden for meget udsmykning. Indvendigt er Dôme-kirken en flot barokkirke med malede lofter, søjler, skulpturer, marmorgulve m.m. Kirken viser i det hele taget den arkitektoniske kunnen under Ludvig d. 14.

Det var egentlig meningen, at kirken skulle bruges af kongefamilien, men planer om at begrave kongelige i kirken blev opgivet efter Ludvig d. 14.'s død i 1715. Kirken er i dag bl.a. kendt som Napoleon d. 1's gravsted.

Napoleon d. 1.'s gravsted i Dôme-kirken.

Napoleon d. 1. døde på en øen St. Helena i Atlanterhavet i 1821 under engelsk fangenskab. Efter først at have været begravet der, sørgede kong Ludvig-Filip i december 1840 for at kisten blev ført til Paris.

Arbejdet med krypten blev påbegyndt i 1840, og i 1861 blev Napoleons kiste placeret her under en storslået ceremoni, som Kejser Napoleon d. 3 overværede. Han var Napoleon d. 1's nevø.

Under den forgyldte kuppel ligger Napoleons kiste, som er den inderste af 6 kister. Den yderste kiste er i rødt porfyr placeret oven på en grøn granitsokkel. Napoleon havde fire brødre, hvoraf de to af dem også ligger begravet i Dôme-kirken. Andre kendte militærpersoner ligger også begravet her, f.eks. Marskal Foch, som ledte de franske styrker under 1. verdenskrig.

I modsætning til tidligere, kan man i dag se malerier, plancher og souvenir-boder i kirken, så der er blevet lidt museum over det.

Adresse: Esplanade des Invalides (Les Invalides & Eiffeltårns-kvarteret) - Kort 2 (Punkt 8)