Sacré-Coeur - 4*

Sacré-Coeur er et af Paris' mest berømte vartegn. Den ligge højt placeret på Montmartre-bakken mod nord, og dens hvide farve gør den til et markant bygningsværk, som kan ses fra det meste af byen. Basilikaen er altid meget velbesøgt af turister, som også kommer for at nyde den gode udsigt over Paris og besøge den nærliggende Place du Tertre. Desuden kommer der også mange pilgrimme til basilikaen.

Sacré-Coeur er en flot hvid basilika, som kan ses fra det meste af Paris.

Krigen mod Prøjsen i 1870 endte med nederlag til Frankrig. Efterfølgende startede en gruppe katolikker på at samle penge ind til en kirke, som skulle ligge på Montmartre-højen. Nogle få år senere blev det bestemt, at projektet var et statsligt anliggende, og finansieringen kom derfor fra skatteyderne.

Der kom mange bud på, hvordan kirken skulle se ud. Arkitekten Paul Abadie (1812-1884) fik opgaven. Hans forslag var en basilika i nyromansk-byzantinsk stil. I 1800-tallet blev mange gamle arkitektoniske stilarter "genopdaget", som f.eks. også den nygotiske stil.

Opførelsen blev påbegyndt i 1876, men da Montmartre-bakken i mange år havde været genstand for et utal af stenbrud, blev der brugt meget tid på at lave et sikkert fundament til basilikaen. Arkitekten Paul Abadies døde i 1884, og da var kun fundamentet færdigt. Byggeriet fortsatte dog, men blev først færdigt i 1914. P.g.a. 1. verdenskrig ventede man med indvielsen af basilikaen til efter krigen. Den blev indviet i 1919 og er viet til Jesu' hellige hjerte (Sacré-Coeur).

I Sacré-Coeur bliver der bedt døgnet rundt.

Sacré-Coeur har en høj central kuppel. Omkring denne kuppel ses fire mindre kupler, som er symetrisk placeret i forhold til den store kuppel. Bagerst ses det høje klokketårn på 80 m., som har en af verdens tungeste klokker (la Savoyarde). Den vejer 19 tons og er er fra 1895. Basilikaens højde sammen med det at kirken ligger højt, gør bygningen til det næsthøjeste punkt i Paris.

Ved hovedindgangen er der bronzedøre med reliefskulpturer, som viser scener fra Kristus liv. Over hovedindgangen er der to rytterstatuer, hvor den ene er af Jeanne d'Arc. Øverst på facaden ses en Kristus-statue. Indvendigt ses i korhvælvingen en meget stor mosaik af Kristus, og i korgangen er der en sølvstatue af Jomfru Maria og Barnet.

Der bliver bedt døgnet rundt i basilikaen, og det har man gjort i næsten 100 år. Uden foran kirken er der altid mange mennesker. Der er en flot udsigt over Paris, da Sacré-Coeur som nævnt ligger højt i forhold til resten af byen.

Adresse: Place du Parvis-du-Sacré-Coeur (Montmartre kvarteret) - Kort Stor Paris (Punkt 9)