Andre kirker og kirkegårde

Saint-Augustin (1*)

Saint-Augustin blev opført under det 2. kejserdømme (Napoleon d. 3.) i perioden 1860-1871. I den sidste halvdel af 1800-tallet vandt jern mere og mere frem som byggemateriale. Saint-Augustin blev som den første kirke bygget med en støbejernsramme, som blev beklædt med sten. Jernsøjlerne gjorde, at man kunne bygge en stor og imponerende kuppel i en højde af 50 m. Tidligere måtte man bruge støttepiller på kirkens yderside for at bære en så tung konstruktion.

Saint-Augustin i den nordlige del af Paris er fra 1800-tallet.

Kirkens stilart er en blanding af flere stilarter, og der ses både romanske og gotiske elementer. Interiøret er ret storslået. Kirken ligger på en trekantet grund, hvilket kom til at påvirke udformningen af den.

Adresse: Avenue César Caire 8, Kort 1 (Punkt 5)


St-Alexandre Nevsky (1*)

St-Alexandre Nevsky katedralen ligger mellem Triumfbuen og Parc Monceau i den nordvestlige del af Paris. Det er en russisk-ortodoks katedral, som blev bygget færdig i 1860. Finansieringen stod zar Alexander d. 2. og den lokale russiske menighed i Paris for. Kirken har grundplan efter et græsk kors, og kirkens ydre er i russisk nybyzantinsk stil. Der ses bl.a. 5 forgyldte kobberkupler. Indvendigt er kirken rigt udsmykket med fresker, guld og ikoner.

Efter revolutionen i 1917 i Rusland var der mange russere, som flygtede til udlandet og blandt andet til Paris. Gaden, som katedralen ligger i, hedder Rue Daru. Denne gade og området omkring kaldes for "lille Rusland", hvor der bl.a. ses russiske skoler. Den 12. juli 1918 blev kunstneren Pablo Picasso og Olga Khoklova gift her. I 1983 blev katedralen klassificerede som historisk monument.

Adresse: Rue Daru nr. 12 - Kort 1 (Punkt 1)

St-Louis-en-l'île (1*)

St-Louis-en-l'ile ligger på øen St-Louis ud til den lange gade St-Louis-en-I'Ile i den østlige ende. Der hænger et jernur over indgangen. Kirken er viet til St-Louis og blev opført i perioden 1664-1726. Det var arkitekten Le Vau, som påbegyndte kirken. Han boede selv på øen. Kirkens interiør er i barokstil og er lyst og overdådigt udsmykket med bl.a. forgyldninger, træarbejde, marmor og statuetter. Der ses også en statue af St-Louis.

Adresse: Rue St-Louis-en-Iîle ved nr. 19 - Kort 4 (Punkt 57)


Eglise de la Trinité

ligger i den nordlige del af Paris, lidt nord for Garnier Operaen. Den ligger ud til en plads, hvor der også er et lille grønt område foran. Kirken er opført i perioden 1861-1867 under Napoleon d. 3.

Adresse: Place d’Estienne d’Orves - Kort 3 (Punkt 1)

Kirken Saint-Paul-Saint-Louis ligger i Marais kvarteret ud til en stor gade.

Saint-Paul-Saint-Louis (1*)

Saint-Paul-St-Louis ligger på den store Rue St-Antoine i Marais kvarteret. Denne kirke blev opført af Jesuiterordenen, efter at Ludvig d. 13. gav dem et stykke land til at bygge en kirke. Opførelsen varede fra 1627 til 1641 og kirken var inspirerede af kirken Gesù i Rom. I 1763 blev jesuitterne udvist af Frankrig.

Stilen er en variant af barok, som kaldes "jesuiterstilen". Kirkens facade består af tre niveauer med store vægsøjler og udsmykket gavlfelt over hovedindgangen. Bagved er der en stor kuppel i 60 meters højde.

Kirken er lys indvendig og rigt udsmykket. Meget af det oprindelige interiør gik tabt under Revolutionen i 1789. Et maleri af Delacroix ses i kirken, nemlig Christ au Jardin des Oliviers (Kristus på Oliebjerget).

Adresse: Rue Saint-Antoine nr. 99 - Kort 4 (Punkt 54)


Cloître des Billettes (1*)

Cloître des Billettes er det ældste kloster i Paris og er fra 1427. Det er det eneste, der er bevaret fra Middelalderen. Her ses en klostergård omgivet af buegange med gotiske hvælvinger. Det huser nu kunstudstillinger. Klosteret havde også en middelalderkirke ved siden af, men denne blev bygget om i sidste halvdel af 1700-tallet. Det er en protestantisk kirke og har samme navn som klostret.

Adresse: Rue des Archives nr. 22-26 - Kort 4 (Punkt 11)

Sainte-Clotilde har to store tårne, som er karakteristisk i Paris' bybillede.

Sainte-Clotilde (1*)

Sainte-Clothilde blev bygget færdig i 1857, men allerede i 1827 besluttede man at opføre en kirke her. I sidste halvdel af 1800-tallet var flere arkitektoniske stilarter på mode, bl.a. sås den nygotiske stilart. Den var kraftig inspireret af Middelalderens arkitektur, da man dengang interesserede sig meget for Middelalderen. Kirken var den første af sin art i Paris, og måske det bedste eksempel på denne stilart i byen.

Kirken har tre store døre med et rosevindue over den midterste. Øverst ses nogle imponerende tvillingetårne, som kirken er kendt for. De to tårne er 70 meter høje og kan ses fra en stor del af Paris. Kirken er 96 meter lang og indvendigt er den udsmykket med bl.a. fresker og glasmalerier.

Adresse: 23 bis, Rue Las Cases - Kort 1 (Punkt 63)

Kirkegårde

Paris har tre store kirkegårde, som ligger i hver sin del af byen. Den mest kendte er Pére Lachaise i den østlige del.

Père-Lachaise

Dette er Paris' største kirkegård med et areal på 40 ha. Det er et bakket terræn med mange træer. Kirkegården blev anlagt i 1804 under Napoleon d. 1. efter byen Paris havde erhvervet området. Den er opkaldt efter munken Pére de la Chaise, som var Ludvig d. 14.'s skriftefader.

Hovedindgangen til Père-Lachaise kirkegården.

Det er et af de største grønne områder i Paris. Her ses mange monumentale grave, og mange kendte personer ligger begravet her. Det er bl.a. komediedigteren Moliére, sangerinden Edith Piaf, forfatteren Oscar Wilde og komponisten Frédéric Chopin. Sangeren Jim Morrison fra gruppen "The Doors" døde i Paris i 1971, og han blev begravet her. Mange fans kommer for at besøge gravstedet.

Der ses også flere monumenter tilegnet modstandsbevægelsen og de deporterede under 2. verdenskrig.

Den 27. maj 1871 samledes de sidste oprører fra Kommune-opstanden her på kirkegården. Der blev udkæmpet hårde kampe, og de 147 overlevende blev næste dag henrettet op ad muren i det sydøstlige hjørne. De blev begravet her i en fællesgrav.

Kort Stor Paris (Punkt 18)

Cimetière du Montparnasse

Denne kirkegård ligger i den sydlige del af Paris i Montparnasse kvarteret tæt ved det høje Tour Montparnasse. Kirkegården er fra 1824, og her er mange alleer med lindetræer. En vej gennem kirkegården deler den op i en stor og en lille kirkegård.

Cimetière du Montparnasse er en stor kirkegård i den sydlige del af Paris.

Der er mange franske kunstnere begravet her. Montparnasse kvarteret har da også været kendt for dets kunstneriske præg. På kirkegården ligger der flere kendte personer begravet, som f.eks. skuespillerinden Jean Seberg, filosoffen Jean Paul-Sartre og bilfabrikanten André Citroën.

Kort 2 (Punkt 35).

Cimetière de Montmartre

Denne kirkegård ligger i den nordlige del af Paris i Montmartre kvarteret. I 1825 blev den åbnet, og den ligger på et sted, hvor der har været gamle stenbrud. Den franske forfatter Émile Zola blev begravet her, men blev siden flyttet til Panthéon. Andre kendte personer, som blev begravet her, er komponisten Jacques Offenbach og den russiske danser Waslaw Nijinsky.

Kort Stor Paris (Punkt 4).