Hôtel de Soubise - 3*

Hôtel Soubise er et fornemt palæ beliggende i hjertet af Marais kvarteret. En del af palæet huser et museum ved navn Musée de l'Histoire de France, mens resten af palæet sammen med nabopalæet Hôtel de Rohan huser Rigsarkivet (Archive Nationales). Begge palæer deler den samme have.

Hotel Soubise har en imponerende søjlegård samt en strenge klassiske facade.

Omkring år 1700 erhvervede Francois de Rohan (Prinsen af Soubise) et palæ fra slutningen af 1300-tallet, som hed Hôtel de Clisson. Fra 1705 til 1709 blev et nyt palæ bygget sammen med det gamle og kom til at hedde Hôtel Soubise. Til dette palæ blev der anlagt en flot hesteskoformet gård med dobbeltsøjler rundt ved muren.

Der kan ses detaljer af den oprindelige middelalderbygning, som f.eks. de to tårne med den gotiske port i midten på vestsiden. Normalt var tårne noget der hørte Middelalderen til, men man valgte at beholde dem. Ellers er palæets bagside meget stor og massiv uden vinduer. Facaden i gården er klart den flotteste side og er holdt i streng klassisk fransk stil, men er alligevel blødt op ved at udsmykke den med forskellige statuer.

Forhaven for Hôtel de Soubise er ret stor. Baghaven deles med nabopalæet Rohan.

Historiske hændelser:
Det oprindelige Hôtel de Clisson var under religionskrigene i 1500-tallet Den Hellige Liga's hovedkvarter. Det var på første sal i Salle des Gardes (vagtrummet), hvor man også lagde de sidste forberedelser til Bartolomæus-massakren i 1572 på protestantiske bryllupsgæster.

Adresse: Rue des Francs-Bourgeois 60, (Marais kvarteret) - Kort 3 (Punkt 58)