Hôtel Lambert - 2*

Hôtel Lambert er et flot gammelt palæ, som ligger på Île St-Louis' østlige spids. Det ligger for enden (hjørnegrunden) af den lange gade Rue St-Louis en I'Île. Den kendte arkitekt Le Vau opførte det i 1642,. Han var bl.a. med til at bygge det store Versailles slot udenfor Paris.

Hôtel Lambert er bygningen i den venstre halvdel af billedet.

Dengang opførte aristokratiet ofte luksuspalæer i Paris' midtby til dem selv, hvor der også blev lavet gårdspladser, haveanlæg, stalde m.m. Først lå disse palæer i Marais kvarteret, men senere flyttede aristokratiet til Saint-Germain-des-Pres kvarteret.

Hôtel Lambert er et af Paris mest fornemme palæer fra den tid. Indvendigt er det overdådigt udsmykket, hvilket bl.a. den kendte indendørsarkitekt Le Brun har sørget for. Det var ham som dekorerede det flotte loft i Spejlsalen i Versailles slottet.

Det flotteste rum er det ovale galleri (Galerie d’Hercule) ud mod haven. Tidligere tilhørte palæet i mange år den kongelige polske familie. Fra midten af 1970'erne og 30 år frem tilhørte det Rothschild familien. I dag er det også privatejet og ikke åbent for offentligheden.

I sommeren 2013 brændte noget af palæet, hvilket gjorde en hel del skade. Specielt den øverste etage tog meget skade, hvor en del af taget faldt sammen.

Adresse: Rue Saint-Louis-en-l'Île 2 (Île de la Cité & Île Saint-Louis) - Kort 4 (Punkt 59)