Palais de l'Élysée - 3*

Palais de L'Elyseé har siden 1873 været den franske præsidents embedsbolig, mens premierministeren holder til i Hôtel Matignon i St-Germain-des-Pres kvarteret. Førstnævnte er et stort palæ, som ligger ud til Rue de Fauborg Saint-Honoré, mens haven bagved ligger ud til Champs-Élysées. Udover embedsbolig bruges palæet også til at modtage statsbesøg foruden ministerrådsmøder. Den stærkt bevogtet bygning ligger overfor Indenrigsministeriet og er ikke åbent for offentligheden.

Palais de L'Elysée (her havesiden) har siden 1873 været bolig for den franske præsident.

Palæet blev bygget i 1718 til greven af Évreuz, og det kom til at hedde Hotel d'Evreux. Da det i 1753 fik en ny ejer, gennemgik det en større udvidelse. Siden da har det haft flere ejere og også flere navne. Under 1789-Revolutionen blev det brugt til forskellige ting, som f.eks. trykkeri og dansehal.

Napoleon d. 1. blev også ejer af palæet og boede her et stykke tid. I juni 1815 skrev Napoleon d. 1. i dette palæ under på, at han for anden gang fratrådte magten i Frankrig efter det militære nederlag ved Waterloo i Belgien.

Napoleon d. 3 boede også her omkring 1850, da han var ved magten. Han igangsatte en større renovering af palæet, som nogenlunde fik dets nuværende udseende. Og siden 1873 har det så været den officielle bolig for den franske præsident.

Der ses mange overdåg udsmyket rum i palæet, bl.a. Salon des Ambassadeurs

Palæet er opført i klassicistisk stil, hvor hovedbygningen stadig er den originale, men Napoleon d. 3. byggede flere fløje. Indvendigt er det meget overdådigt udsmykket med træudskårne paneler, malerier, gobeliner, fornemme franske møbler og lysekroner. Væggene i nogle rum er holdt i guld og hvidt. Murat-salonen bruges til ministerrådsmøder, hvor premierministeren og præsidenten sidder på hver sin side af det lange bord.

Palæet har en stor tilhørende have. Her holder præsidenten en fest på den franske nationaldag d. 14. juli, efter at paraderne er færdige på Champs-Élysées. I 1990'erne tilføjede man flere fontæner til haven, hvor der tidligere ikke havde været nogle.

Adresse: Rue du Faubourg Saint-Honoré 55 (Champs-Élysées kvarteret) - Kort 1 (Punkt 22)