Île de la Cité - Île St-Louis

Disse to øer, som ligger i den østlige del af Seinen, er et naturligt centrum for Paris. Ile de la Cité er den største ø og også den mest interessante med mange seværdigheder. Her ligger bl.a. Notre Dame. Den anden ø, Ile St-Louis, har primært beboelse og små butikker.

Notre Dame er den mest kendte seværdighed på øen Ile de la Cité.

På Ile de la Cité blev Paris grundlagt. Der har været beboelse siden de første stammer kom hertil for mere end 2000 år siden. Da Gallien (Frankrig) blev besat af romerne, gjorde de øen til centrum for deres by. Den hed først Lutetia, men fik navnet Paris i 360. I Middelalderen boede adskillige franske konger her i et palads, der lå hvor Justitspalæet ligger i dag.

Udover den politiske magt har øen også været centrum for kirkens magt. De to kirker Notre Dame og Saint Chapelle ligger her, og bag Notre Dame lå ærkebiskoppens palads tidligere.

Ile de la Cité bestod i lang tid efter Middelalderen af mange snævre gader og gamle bindingsværkshuse. I midten af 1800-tallet blev Paris ombygget i hidtil uset omfang. Næsten alle de gamle bygninger fra Middelalderen blev revet ned, hvilket specielt gik hårdt udover Ile de la Cité. Store administrative bygninger blev opført i stedet for og pladsen foran Notre Dame blev gjort betydelig større. Øens nuværende udseende stammer fra den periode.

Île de la Cité har nogle boligblokke, men øen har mest offentlige bygninger og to kirker.

I dag tiltrækker Ile de la Cité mange turister, som primært kommer for at se Notre Dame. Men øen byder også på andre seværdigheder, som f.eks. Saint Chapelle med de to flotte kapeller. Denne kirke ligger i forbindelse med Justitspalæet. Ved siden af, ud mod Seinen, ligger det gamle fængsel Conciergerie, som nu delvist er et museum.

Der er også flere grønne områder, som parken Square du Vert Galant og Place Dauphine på øens vestlige spids. Ved siden af og bag Notre Dame ligger parken Square Jean XXIII. På Ile de la Cités østlige spids ligger Mémorial des Martyrs et de la Déportation, som er et mindesmærke over de 200.000 franskmænd, som under 2. verdenskrig blev deporteret til de nazistiske koncentrationslejre.

Hvis man besøger Ile de la Cité på en hverdag, er der travlt flere steder på øen med mange mennesker. Der ses også mange politibetjente, da ordensmagten er repræsenteret her med både et politihovedkvarter og flere domstole. På midten af øen ligger der et stort hospital.

Île Saint-Louis er primært en beboelsesø. Her er det et aftenbillede af noget af øen.

Île Saint-Louis, som før hed Île Notre-Dame, udviklede sig i 1600-tallet til et fornemt beboelseskvarter med flere flotte palæer. De to mest kendte i dag er Hôtel Lauzun, som byen Paris bruger til repræsentationer, og det privatejet Hôtel Lambert. Midt gennem øen skærer den lange smalle gade Rue St-Louis-en-L'ile. Her ses mange små charmerende butikker samt kirken St-Louis-en-I'Ile. De to øer er forbundet via broen Pont Saint-Louis.