Champs-Élysées

1. Generelt:

Gaden Champs-Elysées, som kvarteret er opkaldt efter, er måske den mest berømte i verdenen. Den skærer gennem hele kvarteret fra Concorde-pladsen i øst til Triumfbuen på Place Charles de Gaulle i vest. Det er en meget fornem gade, som dog i de senere årtier er blevet en anelse mindre mondæn. Den østlige halvdel ved Concorde-pladsen er omkranset af grønne arealer, mens den vestlige del kun består af bygninger. Her ligger bl.a. det danske hus.

Det klassiske billede af Champs-Élysées og Triumfbuen i baggrunden.

Parallelt med Champs-Elysees løber en anden gade, nemlig Rue du Faubourg Saint Honore. Denne gade ligger lidt nordfor og er noget smallere, men har i langt højere grad bibeholdt sit fornemme præg i modsætning til Champs-Elysees. Sidstnævnte har de senere årtier oplevet tilflytninger af mange billige pizza-restauranter, biludstillinger, luftfartsselskaber, banker m.m. som har sat gadens fornemme præg lidt over styr. Men alligevel er det generelle indtryk af hele kvarteret ikke til at tage fejl af. Det er meget dyrt og fornemt.

Nogle store tilbagevendende begivenheder ses hvert år på Champs-Élysées. Her afholdes der på nationaldagen d. 14. juli militærparader, som til sidst efterfølges af præsidenten i bil. Slutningen på den sidste etape af cykelløbet Tour de France køres også her.

2. Historie:

Omridset af kvarteret begyndte at tage form i 1600-tallet. Det meste af området var dog tilplantet med træer, men fra Place Louis d. 15. (i dag Concorde-pladsen) til der hvor Triumfbuen ligger i dag, blev der anlagt en allé (se kortet nedenunder). I 1700-tallet var kun den nordlige del af kvarteret en smule bebygget.

Paris i 1760: Champs-Elysees oppe i venstre hjørne var dengang kun en træbevokset allé.

Det var først i begyndelsen af 1800-tallet, at byudviklingen for alvor begyndte at gå mod vest og ind i Champs-Elysees området. Luksushuse begyndte at dukke op, og under Paris´stor ombygning i midten af 1800-tallet blev det for alvor et meget fasionabel sted at færdes. Udover flotte boliger og butikker, var området (specielt gaden Champs-Elysees) meget præget af forskellige former for forlystelser. Dermed blev området ikke brugt til udbredt beboelse, men mere som et sted folk kom til for at more sig.

I dag bor der heller ikke så mange mennesker her, men dem der bor her betaler en meget høj huseleje. Til gengæld strømmer folk til for at besøge de mange cafeer, restauranter, indkøbsarkader, teatre, biografer eller bare for at gå en tur på gaden eller i den tilstødende park. Gaden rummer desuden også mange kontorer som luftfartsselskaber og banker.

Champs-Elysees har gennem tiderne været en del af de verdensudstillinger, som har været afholdt i Paris. Her blev teknik og industrielle udviklinger blevet vist frem. F.eks. er Grand Palais og Petit Palais bygget til verdensudstillingen i 1900. I dag har kvarteret (gaden Champs-Elysees) stadig en rest af dette, som kan ses af de mange udstillingsvinduer med de seneste bilmodeller foruden et stort videnskabsmuseum.

Champs-Élysées set fra Concorde-pladsen i starten af 1800-tallet.

3. Seværdigheder:

Triumfbuen er sammen med Champs-Elysees to af de absolut mest berømte seværdigheder i Paris for ikke at sige i hele verdenen. Triumfbuen blev færdig i 1836, mens Champs-Elysees langsomt har udviklet sig til den gade, vi kender i dag. F.eks. blev den brolagt i 1824. Under Triumfbuen brænder der en flamme over den Ukendte Soldats Grav.

En anden berømt gade i kvarteret er Avenue Montaigne, som udgår fra Champs-Elysees og ned til Seinen. I denne og de omkringliggende gader ligger der mange af de absolut mest kendte modehuse i verdenen foruden butikker med kendte luksusvarer. Navne man støder på er f.eks. Versace, Christian Dior, Pierre Balmain og Cartier.

Rue Faubourg Saint Honore er en flot gade med næsten kun dyre butikker som guldsmede, modehuse og luksushoteller. Men den huser også ambassader, indenrigsministeriet og præsidentboligen. Derudover ligger der flere luksusboliger.

Avenue Champs-Elysées er en så dyr adresse, at der kun er relativt få lejligheder.

De førnævnte Grand Palais og Petit Palais bliver brugt til forskellige udstillinger, primært kunst, mens bagsiden af Grand Palais huser et videnskabeligt museum (Palais de la Découverte). Man tror faktisk, at det er en seperat bygning. Man kan også vælge at slappe af i den charmerende park Jardins des Champs-Elysées.