Opéra

Opera kvarteret på den nordlige bred, hvis centrum er den Gamle Opera, er et af de mest mondæne kvarterer i Paris. Området blev i 1700- og 1800-tallet bebygget meget, specielt under Napoleon d. 3.'s store ombygning af Paris i midten af 1800-tallet. Selve den Gamle Opera var også et prestigebyggeri for Napoleon, som dog først blev færdig efter, at han var afsat fra magten.

Paris' opera kan ses som den bygning, der "stikker" op blandt kvarterets boliger.

Foruden den Gamle Opera er kvarteret mest kendt for de mange store boulevarder, som for alvor kom til i midten af 1800-tallet. I den sidste halvdel af 1800-tallet var de meget mondæne og populære med deres store udbud af fortorvscafeer, teatre og andre forlystelsessteder.

Det var i opera-kvarteret at brødrene Lumiére viste den første film i verdenen i 1895. Det var også her på Boulevard Capucines, at maleren Monet udstillede sit gennembrudsmaleri i 1874, hvis titel lagde navn til den impressionistiske malerbevægelse.

I dag er det stadig et mondænt område, men nogle ting har gjort billedet mindre entydigt. De store boulevarder har givet en stor mængde biltrafik, hvis støjniveau ikke altid er lige behagelig. Desuden er der rykket mange butikker ind, som billige kæderestauranter, hvilket bestemt ikke giver det samme mondæne præg over boulevarderne, som området blev så kendt for i slutningen af 1800-tallet.

En sjov ting er, at selvom det hedder opera kvarteret opkaldt efter den gamle Opera, kan man faktisk ikke se en opera. De er nemlig flyttet til det nye operahus (åbnet i 1989) på Bastille-pladsen. Der kan næsten kun ses ballet her. En anden af de mest kendte seværdigheder, er Madeleine kirken med dens mange søjler.

I mange år har de store boulevarder været kendt for diverse forlystelser, her en biograf fra 1927.

Der er rig mulighed for indkøb i kvarteret, da der bl.a. ligger de to stormagasiner Galleries Lafayette og Le Printemps. Priserne hører til i den pæne ende af skalaen. Der ses også ret mange af Paris' gamle indkøbsarkader fra 1800-tallet, hvor man mest finder specialbutikker i de små arkader.

Cafeer er der en del af, hvor man bl.a. kan støde på den kendte Café de la Paix ved siden af operaen. Teatrene og biograferne i området tiltrækker også folk, hvor den store Rex-biograf er imponerende. To af Paris' mest fornemme fødevarebutikker kan ligeledes findes i kvarteret ved Madeleine kirken, nemlig Fauchon og Hédiard.

Kvarteret har en høj koncentration af banker, hvor flere af dem har hovedkontor her. Det hænger sammen med, at Børsen også ligger her. Tidligere har det også været et aviskvarter, og der ses da også en del avisfolk stadig.