La Défense

La Défense ligger i Paris' vestlige udkant udenfor Ringmotorvejen. Det er en forstad med et meget moderne udseende, som først og fremmest er et erhvervscentrum. De mange højhuse i glas og stål giver et fremtidsagtig præg over området.

Udsigt over La Défense mod Paris fra Den store Triumfbue.

Efter 2. verdenskrig var området et traditionelt arbejderkvarter, som derefter gradvist blev revet ned for at give plads til moderne erhvervsbygninger. Den første bygning (CNIT) blev færdig i 1958, mens det første højhus blev færdig i 1964. Siden er højhusene skudt op en efter en. Oliekrisen i 1973 lagde dog en dæmper på byggeriet, men i 1980'erne kom der gang i det igen.

I dag er det eneste, der kan ses fra det gamle arbejderkvarter, en statue midt i området. Statuen hedder La Defense, som bydelen har taget navn efter. Den er til minde om forsvaret af Paris i 1871 under krigen med Preussien, hvor Paris var belejret.

Området er først og fremmest forbeholdt virksomheder. De knap 1000 virksomheder har kontorer i de ca. 50 højhuse. La Defense huser tusindvis af arbejdspladser, hvor mange af de store franske og internationale virksomheder holder til. På de mange højhuse ses navne på selskaberne, som f.eks. de store benzinselskaber.

Det kantede højhus til venstre hedder Tour Carpe Diem og er fra 2013.

Udover kontorer er der også skoler, indkøbscentre, restauranter, sportsanlæg m.m., da en del folk også bor her. Desuden ses udstillingshaller til internationale messer, koncerter m.m. Der er gode forbindelser med metroen til og fra midtbyen. Den store centrale plads i kvarteret er omkranset af de store moderne bygninger. Pladsen er udsmykket med bl.a. fontæner og moderne skulpturer.

Klassisk parisisk arkitektur er i La Defense afløst af moderne arkitektur i beton og stål. Det er ofte blevet kritiseret for et lidt upersonligt præg med de mange moderne bygninger og for få grønne områder. Nogle mener også, at bygningerne er placeret for tilfældigt i forhold til hinanden. I hvert til fald kan man sige, at det er godt at alle disse højhuse er samlet i et område udenfor Paris, så de ikke ligger på tilfældige steder i midtbyen side om side med gamle parisiske bygninger.

Når det er mørkt er La Défense en flot syn med de mange lys i bygningerne.

La Defense ligger i lige linje fra Louvre, hvor linjen går igennem Tuilerie-haven, Concorde-pladsen, Champs-Elysees og Triumfbuen. Og for enden af linjen i La Defense ligger Den Store Triumfbue. Denne centrale linje (akse) i Paris kaldes for Triumfvejen. Den Store Triumfbue, som er tegnet af den danske arkitekt Otto von Spreckelsen, blev færdig 1989.