Saint-Germain-des-Prés

Saint-Germain-des-Pres kvarteret ligger på den sydlige bred. "Hovedgaden" i kvarteret er Boulevard Saint-Germain-des-Prés, som starter i vest ved Seinen og Nationalfor-samlingen. Herfra strækker den sig mere end tre kilometer over til Latinerkvarteret ved Ile St-Louis også ved Seinen. Midt på boulevarden ligger kirken Saint-Germain-des-Pres, som er den ældste kirke i Paris. Ved siden af ligger flere kendte cafeer som Café de Flore og Les Deux Magots.

En af de kendte kirker i kvarteret er Saint-Sulpice, som har en stor plads foran.

Kvarteret har været kendt som samlingssted for intellektuelle. Først var det i 1920'erne, hvor der kom og boede mange kunstnere og forfattere. Dette stoppede dog med 2. verdenskrig. Men i 1950'erne blev det igen berømt for at være centrum for Paris' intellektuelle liv. Og det blev kendt verden over.

På cafeer som Café de Flore og Les Deux Magots holdt de intellektuelle til. Tilhængere af den filosofiske retning eksistentialismen kom her i stort tal med Jean-Paul Sartre i spidsen. Udover de mange filosoffer holdt også skuespillere, forfattere og musikere til i området, hvor der f.eks. sås mange jazz-klubber. Kvarteret er i dag anderledes end det, der gjorde det berømt. Der ses slet ikke kunstnere i samme antal som dengang.

Saint-Germain-des-Pres er i nyere tid blevet et temmelig mondænt område, faktisk et af de mest mondæne på den sydlige bred. Modebutikker og luksusbutikker dukker frem ligesom et mere moderne publikum kommer i kvarteret. Gaden Saint-Germain-des-Pres er meget livlig om aftenen, hvor parisere strømmer til cafeerne, restauranterne, biograferne og teatrene som f.eks. Odeon-teatret.

Kirken Saint-Germain-des-Prés i romansk stil er byens ældste kirke.

Den vigtigste seværdighed i kvarteret er Musée d'Orsay, som ligger i en gammel jernbanebygning ud til Seinen. Her er udstillet kunst fra midten af 1800-tallet til 1. verdenskrig, hvor der bl.a. ses mange impressionistiske malerier af f.eks. Monet. Luxembourg-haven, som grænser op til Latiner-kvarteret, er en stor park med mange sportsaktiviteter. Her ligger Luxembourg-slottet, hvor det franske senat holder til.

I Saint-Germain-des-Prés kvarteret ses en del charmerende steder i den ældste bydel. I Rue de l'Ancienne-Comédie ligger en af Paris' ældste restauranter, Le Procope, fra 1686. Og i gaderne bag denne restaurant finder man den ældste del af kvarteret, hvor de små snævre gader giver en Middelalderstemning. Det drejer sig f.eks. Cour du Commerce-St-Andre. Og i et mindre område af kvarteret ved Quai Voltaire ses en høj koncentration af kunstgallerier og antikvitetsforhandlere.

Bag kirken Saint-Germain-des-Prés ligger Rue de Furstenberg og en plads af samme navn. Det er en flot plads med nogle træer i midten. I nr. 6 ses Musée Delacroix, som udstiller om den romantiske maler.