Avenue des Champs-Élysées - 5*

Champs-Élysées er den mest kendte gade i Paris og en af de mest kendte i verdenen. Denne brede gade strækker sig to km. fra Concorde pladsen i øst til Triumfbuen i vest. Den første tredjedel ved Concorde pladsen er omkranset af grønne områder, mens den sidste del er omkranset af bygninger.

Champs-Élysées set fra Concorde pladsen med de to Marly hesteskulpturer.

1. Historie

Før i tiden var området vest for Concorde pladsen (som dengang hed Place Louis 15.) sumpet. Man begyndte at dræne området og anlagde en trækranset avenue, som var forgængeren til Champs-Élysées. I 1700-tallet blev avenuen forlænget til den plads, hvor Triumfbuen ligger i dag . Det var først i starten af 1800-tallet, at Triumfbuen blev opført.

Efter opførelsen af Triumfbuen begyndte der at dukke huse frem langs avenuen, og en langsom udbygning af gaden med byhuse i luksusklassen startede. Gaden blev brolagt under Paris' store byfornyelse i midten af 1800-tallet, og derefter tog udviklingen rigtig fat. Mange boliger, cafeer, restauranter og forlystelsessteder etablerede sig i denne dyre gade, og Champs-Élysées blev et meget fornemt sted at mødes og bo i.

På fortorvene på Champs-Élysées er der altid mange mennesker i åbningstiderne.

Denne udvikling fortsatte til omkring 1900 (Belle Epoque tiden), hvor gaden havde sit højdepunkt. Der sås flotte lejlighedskomplekser, luksushoteller og kendte forlystelsessteder. Det var også på det tidspunkt, at Paris så sin første metro-linje, som bl.a. kørte langs noget af gaden. Med 1. verdenskrig (1914-18) stoppede Belle Epoque tiden, som var en tid med økonomisk opsving, teknologiske opfindelser og optimisme i samfundet. Siden dengang er næsten alle de flotte palæer og underholdningssteder fra midten af 1800-tallet forsvundet.

Så i dag er noget af glansen gået af Champs-Élysées, selvom det stadig er et meget kendt gadenavn. Det kan delvist skyldes dens fornemme fortid. Den præges i dag i høj grad af lavpris-restauranter, burgerkæder, bilforretninger, butikscentre, rejsebureauer m.m., som giver gaden et knap så fornemt præg. Dertil kommer de mange støjende og osende biler. Champs-Élysées har bestemt mistet noget af sin fordums glans i løbet af de sidste 100 år.

Champs-Élysées set fra Triumfbuen.

2. Hvad ligger der på Champs-Élysées

Det meste af gaden huser butikker og kontorer. Der er relativ få lejligheder, som er meget dyre at bo i. Selvom gaden har været mere mondæn, er der stadig flere luksusbutikker, teatre og fem-stjernet hoteller, berømte restauranter og premiere-biografer. Den pæneste ende starter ved Concorde pladsen og fortsætter mod vest op til Rond Pont des Champs-Élysées (en slags rundkørsel). På det stykke ses grønne områder på begge sider af gaden med kastanjetræer og farverige blomsterbede. Det er en park, som hedder Jardins des Champs-Élysées.

På den sydlige del af Champs-Élysées ses de to udstillingspalæer Grand Palais og Petit Palais, som blev bygget til verdensudstillingen i 1900. Og ved indgangen til gaden ved Concorde pladsen ses på hver side en hesteskulptur, som hedder Marly-hestene. Det er dog kopier, hvor originalerne står på museet Louvre.

Kabareten Lido ses ved siden af en biograf og en udstilling af Mercedes-biler.

I gaden ligger der flere kendte adresser, bl.a. Det danske Hus i nr. 142 tæt ved Triumfbuen. Huset har en have samt en kendt restaurant ved navn Copenhague (København). Det danske Hus markedsfører dansk kultur og erhvervsliv.

Den amerikanske ambassade har til huse i begyndelsen af gaden på hjørnet til Concorde pladsen. Hôtel de la Païva, som ligger i nr. 25, er det eneste luksuspalæ tilbage fra Champs-Élysées guldalder i sidste halvdel af 1800-tallet.

Præsidentpalæet (Palais de L'Élysée) ligger næsten ud til gaden på den nordlige side. Det berømte forlystelsessted Lido (kabaret) ses i nr. 116. Der ses også flere indkøbsarkader, nogle i lidt ældre stil mens andre er mere moderne.

Champs-Élysées bruges til parader, bl.a. på den franske nationaldag (Bastille-dagen) den 14. juli, hvor hæren marcherer sammen med militære køretøjer ned af gaden. Samtidigt ses der lavtgående jetjagere hen over gaden og præsidenten kører efterfølgende i åben bil. Cykelløbet Tour de France har deres traditionelle opløb her. Og ved juletid er gaden smukt pyntet med lysguirlander i træerne.

Beliggenhed: Champs-Élysées kvarteret - Kort 1 (Punkt Champs-Élysées)