Belle Époque

Belle Époque tiden betyder "den gode tid". Tidsmæssigt begyndte den 1885-1890 og sluttede ved 1. verdenskrig udbrud i 1914. Det var en tid med økonomisk fremgang, teknologiske fremskridt, demokrati og optimisme i samfundet. Arkitekturmæssig fik Belle Époque også sin egen stil, som kaldes for Art Nouveau. Det var ikke kun til bygninger, hvor denne stil blev anvendt, men også til andre ting som f.eks. interiør og smykker. Denne stil begyndte omkring 1890 og varede til 1920'erne.

Et eksempel på Art Nouveau byggestilen er ejendommen Hôtel Mezzara.

Art Nouveau stilen medførte megen udsmykning af f.eks. bygningsfacader. Væggene blev udsmykket kunstfærdigt helt ned til den mindste detalje. Denne udbredte og til tider overdrevne brug af udsmykning stoppede helt i 1930'erne. Hvis man skal beskrive stilen med et enkelt ord, kunne man sige, at der er noget eventyr over det.

De mest kendte eksempler på Art Nouveau i Paris er dog nedgangene til mange af Paris’ metroer. Man kan se over 100 af slagsen fra begyndelsen af 1900-tallet lavet af arkitekten Hector Guimard. I bydelen Auteuil overfor Eiffeltårnet ses en del flotte Art Noveau bygninger, specielt i gaden Rue Jean de la Fontaine samt flere sidegader. En af dem er Castel Béranger fra år 1900, også af Hector Guimard. Han var en af de førende arkitekter indenfor denne byggestil.

En af Paris' mere end 100 Metro nedgange udført i Art Nouveau stilen.

Højdepunktet for arkitekturen under Belle Époque var dog Eiffeltårnet, som opførtes til verdensudstillingen i 1889. Det var egentlig meningen, at det skulle rives ned efter 20 år, men tårnet blev uundværligt til antenner som fungerede som radiosendere.

Et andet arkitektonisk højdepunkt var Sacré Coeur på Montmartre højen. Byggearbejdet varede fra 1876 til 1914, men kirken blev først indviet efter 1. verdenskrig i 1919.Af andre bygninger opført i Belle-Époque tiden kan nævnes Grand Palais og Petit Palais ved Champs-Élysées. De er blevet brugt til udstillinger og opført med brug af meget jern og glas. Disse byggematerialer blev populære i den sidste halvdel af 1800-tallet. Tidligere brugte man fortrinsvis sten. Stormagasinet Galeries Lafayette i Opera kvarteret er også fra den periode, og det har en stor og imponerende kuppel i jern og glas.

Den store udstillingshal Grand Palais opført til Verdensudstillingen i år 1900.

Nogle af Paris' banegårde, som f.eks. Gare Saint Lazare på den nordlige bred, stammer også fra Belle Époque tiden eller er ombygget i denne periode. Den gamle jernbanebygning, som Musée d'Orsay ligger i, er også fra denne periode. Museet fortæller netop om denne tidsperiode indenfor kunsten, primært malerkunsten. Endelig blev Paris' nok flotteste bro Pont Alexandre III bygget i år 1900.