Renæssancen

Renæssancen opstod i Firenze i Toscana i Italien og kom til Frankrig og videre ud i Europa i 1500-tallet. Den startede i Frankrig i slutningen af 1400-tallet og sluttede i starten af 1600-tallet. Renæssancen var en genopdagelse af oldtiden (det græske og romerske rige) og dets ideer og kunst. Renæssancens ideer kom også til at præge arkitekturen, men da kongefamilien og adlen mest holdt til i Loire-dalen, er det fortrinsvist slottene her, som er præget af denne byggestil.

Place des Vosges i Marais er et af de bedste eksempler på Renæssancen's byggerier.

Der er dog nogle steder i Paris, som viser arkitekturen i Renæssancen. Place des Vosges, som er opført i begyndelsen af 1600-tallet, er i Renæssancestil. De flotte ensartet omkransende huse er opført i røde og hvide mursten, hvilket er typiske renæssance huse i Paris. Disse huse findes flere steder i byen, bl.a. nogle på Place Dauphine på Ile de la Cité. Denne plads blev også anlagt i den sene renæssance. I Cour de Rohan i Saint-Germain-des-Pres kvarteret ses også denne type hus. Ligeledes kan disse huse også findes andre steder i Marais.

Kirken Saint-Étienne-du-Mont ved siden af Pantheon er delvist i Renæssancestil, bl.a. facaden. Saint-Eustache ved siden af Les Halles i Beaubourg-kvarteret har en flot renæssanceudsmykning indvendigt. Den oprindelige bygning i Hôtel de Carnavalet er i renæssance-stil, som bl.a. ses på statuerne på væggen i hovedgården. Hôtel Lamoignon er også bygget i denne periode. Begge palæer ligger i Marais kvarteret.

Slottet Ecouen lidt udenfor Paris er opført i Renæssancestil.

Flere slotte udenfor Paris er opført i renæssancestil. Fontainebleau blev bygget i denne arkitektoniske stil, men er dog siden bygget om flere gange og dermed fået et noget sammensat udseende. Et anden slot udenfor Paris heder Ecouen, som er opført i udpræget renæssancestil. Det huser Musée National de la Renaissance, som er Paris museum over renæssanceperioden. Også noget af Louvre blev ombygget til renæssancestil.

Pont Neuf ved Ile de la Cité vestlige spids blev opført i slutningen af Renæssanceperioden. Det var den første bro i Paris uden huse. Og i den sidste halvdel af perioden blev Hotel de Ville ombygget. Collége de France bliver grundlagt i 1530, som et modstykke til Sorbonne-universitetet. Og omkring år 1600 blev der anlagt mange kajer ved Seinen, hvilket gjorde skibstransport af varer betydelig nemmere.